Tatuś kanciarz i złodziej – synuś chuligan i pijak
21 października 2022 nad ranem
poseł PiS Przemysław Czarnecki syn Ryszarda (euro posła) leżał nawalony jak stodoła po żniwach na przystanku przy skrzyżowaniu ulic Ledóchowskiej i Branickiego w Wilanowie i trafił na izbę wytrzeźwień. Nieoficjalnie dziennikarze ustalili, że Przemysław Czarnecki miał ponad dwa promile alkoholu.
Nie od dzisiaj ma kłopoty. Jest oskarżony o zranienie nożem swojego bliskiego znajomego.
Ponadto pod koniec 2020 r. poseł PiS usłyszał zarzuty. Jest oskarżony o zranienie nożem przyjaciela rodziny, ojca chrzestnego swojej córki, 40-letniego Krzysztofa. Proces polityka rozpoczął się w lutym 2022 r.
Do dramatycznego wydarzenia miało dojść w sylwestrową noc z 31 grudnia 2018 r. na 1 stycznia 2019 r. Służby powiadomiła żona posła Czarneckiego, Łucja. W feralną noc cała trójka podczas kolacji spożywała alkohol. Nachlany Czarnecki poszedł spać o 4.00 rano, a jego żona i przyjaciel „nadal się bawili”. Koło godz. 8.00 polityk miał się obudzić i jak zeznał:
- Wstałem do toalety. Przechodząc, zauważyłem, że na narożniku leży żona z Krzysztofem i się "miziają". Jego ręka na jej piersiach, a ona do niego przytulona – zeznał policjantom. Przyznał, że się zdenerwował i kazał przyjacielowi i żonie "wypierdalać się z mieszkania".
Z kolei Krzysztof i żona polityka zeznali, że oglądali film w telefonie komórkowym, kiedy do salonu wszedł Czarnecki.
- Zobaczyłam, że ma w ręku dwa noże. Zaczął wykrzykiwać wulgaryzmy i machać nożami. To wtedy zranił Krzyśka - powiedziała policji żona Czarneckiego. Polityk nie przyznał się do zranienia przyjaciela i zaprzecza, że miał w ręku noże.
Małżonka Czarneckiego miała też zeznać na policji, że jej mąż już przed ślubem potrafił bardzo gwałtownie reagować. Opowiedziała funkcjonariuszom, że na rok przed ślubem, kiedy byli w Białce Tatrzańskiej, Przemysław Czarnecki zrobił awanturę, bo w tatarze było z dużo musztardy. Miał wtedy wziąć telefon kobiety, w którym znalazł maile od jej byłego chłopaka.
-
Wszczął wtedy awanturę i obciął nożem głowę misiowi, którego wręczył mi kilka dni wcześniej i wyrzucił go przez okno razem z moim telefonem – podała Łucja Czarnecka.
Poseł Przemysław Czarnecki pełni swój mandat drugą kadencję. W 2019 roku został wybrany do Sejmu z okręgu wyborczego we Wrocławiu. Ma 39 lat, jest zastępcą przewodniczącego komisji spraw zagranicznych, a także członkiem komisji obrony narodowej oraz podkomisji stałej do spraw współpracy z zagranicą i NATO. Nie wykazywał się aktywnością w Sejmie – do tej pory nie napisał żadnej interpelacji ani zapytania, na posiedzeniu wystąpił tylko jeden raz.
# # #
Z kolei tatuś
Ryszard Czarnecki ma zwrócić 100 tys. euro za bezprawnie pobrane kilometrówki oraz 13 tys euro za fikcyjne zatrudnienie rolnika w swoim biurze poselskim.