forum.nie.com.pl

Forum Tygodnika Nie
Dzisiaj jest 18 mar 2019, 15:08

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6769 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563 ... 677  Następna
Autor Wiadomość
Post: 02 maja 2018, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 paź 2014, 3:15
Posty: 2206
Niewykluczone, że to salami z leminga albo flaminga.

_________________
Roztropny gospodarz opatrznie wyrozumie jak wiele mu wystarczy z jego zbioru, czym ma wyżywić swoję czeladź i swojej pracy towarzyszkę, bydlę, aż do nowego, żeby go na przednówku nie uciskał głód ani głaz polny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 maja 2018, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6556
Killashandra Ree pisze:
Aa, znaczy się wyrób był żywiony owsem?

Rąbnołem z Wikipedii:

Fenalår, in Norway, is a salted, dried and cured leg of lamb or year old, young mutton. Curing time is normally about three months, but the fenalår may be matured for a year or more. In some parts of the region, especially in the Voss area the leg is also slightly smoked (using a cold smoke process) before curing to prevent any mould-related problems that may occur when drying meat in a humid, mild climate.

It is still quite common for many Norwegians to salt and cure the meat at home.

The finished meat is dark red to brown in color. Fresh cut slices of high quality fenalårare smooth, tender and somewhat shiny, but not moist. The taste is slightly sweetish and not too salty. The meat must have a pronounced, but never rancid, taste of mutton.

Fenalår is a very popular dish in Norway, and is often served with other preserved food at a Christmas buffet or at Norwegian Constitution Day.


Załączniki:
2018-05-02 21.03.53.jpg
2018-05-02 21.03.53.jpg [ 176.47 KiB | Przeglądany 910 razy ]

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 maja 2018, 22:20 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 8104
Lokalizacja: Czestochowa.
Znaczy, - na pierwszym miejscu zamieścił pokrojone w plazderki a tu jeszcze chodzą........ :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 6:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6556
W plasterkach jest owca, na fotce wapiti :P

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 7:00 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 wrz 2014, 14:18
Posty: 4097
Lokalizacja: 5800 od domu
Ładnie w tej Mongolii.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 7:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:57
Posty: 7091
Lokalizacja: Ballybran, a jakże
Ach, Stanax, rozbudziłeś me wspomnienia o pysznej suchej kiełbasce z łosia, jedzonej w Norwegii......


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 7:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6556
Daj adres na PW.

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 9:13 
Offline

Rejestracja: 22 wrz 2014, 17:53
Posty: 8104
Lokalizacja: Czestochowa.
Ty wazeliniarzu......... :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 wrz 2014, 1:12
Posty: 6556
Co mam na to dictum (wazeliniarz) odpowiedzieć?
Może tak:

Już starożytni grecy wiedzieli, że jedynym sposobem na ostre zęby jest diamentowy pilnik.

_________________
Kobieta mnie bije - nigdy nie należy wierzyć informacjom niezdementowanym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2018, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:57
Posty: 7091
Lokalizacja: Ballybran, a jakże
Stanax, thx.Póki co,żyję jeszcze wspomnieniem tamtej kiełbasy, i okolicznościami konsumpcji w Geiranger, podziw dla smakołyku wyraziłam głośno i publicznie, skutek to miało osobliwy-wielki bukiet w prezencie od dyrektora i właściciela hotelu, p Pera Menier. Aż boję się o tym, wspominać, bo jeszcze ktoś zrobi ze mnie jego metresę..... adresu na PW też boje się podać, ze strachu,żeby następnego dnia nie zapukała do moich drzwi Mariczuj celem obicia mi gęby w odwecie za nasz, tj,. mój z Tobą romansik ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6769 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563 ... 677  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: piotrek i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group