Do metki kolego tak, ale spróbuj do nano metki czyli czegoś o rzędzie wielkości nano 10^-9 wsadzić coś mikro czyli o rzędzie wielkości 10^-6.
Mówiąc językiem bardziej zrozumiałbym to tak jakbyś chciał wyruchać mrówkę.
A technologia nano w mikroprocesorach nie mówi w brew pozorom o tym, że mają one wielkości nano, a że pojedynczej rastry , warstwy i przerwy miedzy nimi są wielkości rzędu kilkudziesięciu nanometrów. Ale ich jest tam miliony i miliardy i już całość (bez zasilania) jest rzędu centymetrów. Pojedynczy tranzystor w technologii 22 nm ma już około 70-100 nm
Nawet te osławione microchipy (stara i popularna nazwa kiedy technologia czyli te rastry, warstwy itd. były wielkości mikro) zewnętrznie nią są mikro tylko jak już to mili.
Z zasilaniem zaś problemu wbrew pozorom nie ma większego, może być "pasywne". Czytnik microchipa go zasila w momencie odczytu i wymiany danych. Sam to opisałeś zresztą.
Nie ma najmniejszego problemu by taki przyszłościowy chip o zewnętrznej wielkości rzędu nano wykonany w technologii femto(10^-15) (nie wiem gdzie leży granica fizyczna, przyjąłem rząd wielkości protonu czy neutronu, ale pewnie powinienem atomu krzemu, germanu itp.)
był zasilany indukcyjnie falami elektromagnetycznymi.
Tylko jest pewien problem. Nawet te osławione 5G (30-100 GHz) to fale, UWAGA!!!! milimetrowe i to o zasięgu od 50-250 m i wrażliwe na przeszkody, np. zwykły mur.
I oczywiście zwykłą folie też. Wiec jednak w miarę skuteczna antena musiał by mieć jednak rozmiar liczony co najmniej tak 1/8-1/16 długości fali czyli jednak około milimetra. Przecież nie może działać z przyłożenia jak karta płatnicza czy metka z chipem na odległość metra w bramce. A ludzkie ciało (skora) to tez przeszkoda dla tych fal pewna.
No i dupa. fenochip malutki tak na nanometry a antenka już co najmniej ok milimetra czyli mili nawet nie mikro.
Dla zobrazowania obrazek:

to co prawda prymitywna technologia pewnie mikro właśnie a nie np 22nm. Moduł wi-fi. Nawet tutaj te "prymitywne" (w porównaniu najnowszymi procesorami) układy już z wyprowadzeniem polaczeń, obudową (sam układ w środku obudowy jest
znacznie mniejszy od tego co widać), są znacznie mniejsze od anteny.
Oczywiście, najpewniej, jestem ignorant i nawet mi się nie śniło co te Bille Gatesy z tymi Żydami i masonerią kombinują i co już mają jakież to technologie ukryte ale są pewne granice, które fizycznie nawet tych zbrodniarzy geniuszu ograniczają. Np stała Plancka czy nawet bardziej prozaiczna wielkość neutronu, protonu) Przynajmniej w tym tysiącleciu.