PDA

View Full Version : JUZ NIEDLUGO ANDRZEJKI

ŁORCYK
23-11-2006, 21:36
Andreas (gr) - męski, mężny, dzielny, odważny

http://www.dst.mkw.pl/andrzej/g_and/andreas.jpg
życie

Pochodził z Betsaidy, a mieszkał w Kafarnaum. Brat św. Piotra. Rybak. Początkowo był uczniem Jana Chrzciciela. Pod jego wpływem poszedł za Chrystusem, gdy Ten przyjmował chrzest w Jordanie. Pierwszy powołany przez Jezusa na apostoła. Nazywany "PROTOKLEROS", czyli ten pierwszy, który wszedł do grona uczniów Chrystysa. Pierwszy Powołany. Przez cały okres publicznej działalności Pana Jezusa należał do Jego najbliższego otoczenia. W ich domu w Kafarnaum Chrystus niejednokrotnie się zatrzymywał.

Był świadkiem cudu w Kanie (J 1,40-2,12), cudownego rozmnożenia chleba ( J 6,8 nn). Pośredniczył między Mistrzem a poganami (J 12,21 nn). Po Zesłaniu Ducha Świętego według apokryfów Andrzej Apostoł miał pracować w Poncie, Kapadocji, Bitynii (dzisiaj zachodnia Turcja), Achai, Macedonii, Tracji (Bułgaria), Scytii (dolny bieg Dunaju). Stara tradycja gruzińska mówi o jego obecności w Gruzji, Abchazji. Jedenastowieczna tradycja staroruska podaje, że św. Andrzej miał dotrzeć aż do Kijowa(?).

Według tradycji Kościoła konstantynopolitańskiego był pierwszym biskupem greckiej kolonii w Bizancjum. Tam też 30 listopada 70 roku w Patras na Peloponezie, przeżegnawszy zebranych wyznawców, został ukrzyżowany na krzyżu w kształcie litery X. Tam też go pochowano.

Na widok krzyża św. Andrzej Apostoł miał zawołać:

"O, dobry krzyżu, od dawna upragniony,
weź mnie od ludzi
i zwróć mnie mojemu Mistrzowi".

http://www.dst.mkw.pl/andrzej/g_and/small.jpg

historia

W 356 r. przeniesiono relikwie z Patras do Konstantynopola.
W 1208 r. Krzyżowcy wywożą relikwie Apostoła do Amalfi.

Głowę Apostoła Pius II w 1462 nakazał przewieść do bazyliki św. Piotra w Rzymie, tłumacząc, iż bracia powinni być razem.

Podczas Soboru Watykańskiego II 23 września 1964 roku Paweł VI wraz z ojcami soboru oddają cześć św. Andrzejowi w procesji i uroczystym nabożeństwie. Następnie Hermę z relikwią Świętego przekazano Kościołowi Prawosławnemu. I tak spełniły się słowa Piusa II, który przed pięciu wiekami napisał w Breve: „Powrócisz do twej stolicy, jeśli da Bóg, w chwale i będzie można kiedyś powiedzieć: Błogosławione wygnanie, które taką przynosi pomoc”. Hermę św. Andrzeja złożono w katedrze w Patras, gdzie poniósł śmierć.

w Polsce

Relikwie Świętego od 800 lat spoczywają we Włoszech, w Amalfi koło Neapolu.. Dnia 18 października 2003 r. czcigodne szczątki Apostoła zostały przekazane przez Arcybiskupa diecezji Amalfi kościołowi środowisk twórczych w Warszawie, którego patronem jest św. Andrzej. W uroczystości wzięli udział Józef Kardynał Glemp Prymas Polski, przedstawiciele środowisk twórczych oraz Rektor kościoła. Było to wielkie święto i niezwykłe wydarzenie dla Warszawy oraz całej Polski, albowiem pierwszy z Apostołów Pana Jezusa (i pierwszy w naszej historii) po dwóch tysiącach lat uroczyście przybył na stałe do naszej ojczyzny.

http://www.dst.mkw.pl/andrzej/g_and/sv6po7.jpg

NO TYLA

spytacie cego tyn post ?
a bo tak siem mnie podobalo ...a co?! :evil:

stahoo
23-11-2006, 21:50
Andreas (gr) - męski, mężny, dzielny, odważny

spytacie cego tyn post ?
a bo tak siem mnie podobalo ...a co?! :evil:
:wink:

szakal
24-11-2006, 01:00
jak czytam o tych wszystkich jego członka rozrzuconych po świecie to się zastanawiam gdzie tu szacunek dla ciała zmarłego. toż to ci chrześcijanie byli (są) zwykłymi hienami cmentarnymi i profanami :P

null
24-11-2006, 19:23
Łorcyk ,..a ty przypadkiem nie ..Jędrzej :P :P

ŁORCYK
24-11-2006, 23:38
tu jezdem Zenobius Łorcyk, ino, ji tyla

stahoo
30-11-2006, 12:46
Wszystkim Andrzejom, ukrywajacym sie pod roznymi nickami, skladam najserdeczniejsze zyczenia imieninowe i zapraszam do siebie na "Andrzejki".
Wszystko juz gotowe. :P :P :P
http://crazyfuns.504.com1.ru/crazypics/22.10.05/4/ 29.jpg

null
01-12-2006, 01:13
Wszystkim Andrzejom, ukrywajacym sie pod roznymi nickami, skladam najserdeczniejsze zyczenia imieninowe i zapraszam do siebie na "Andrzejki".
Wszystko juz gotowe. :P :P :P

Doprawdy nie uważasz że świętowanie dnia związanego z patronem związanego tak ściśle ż tradycją Kościoła rzymsko Katolickiego nie jest ujmą i obrazą naszych czcigodnych forumtowiczów . :lol: :lol: :lol:

Scandalieros
01-12-2006, 01:52
Nie uwazasz ze swietowanie poganskich obrzadkow nie jest ujma i obraza naszych czcigodnych i swieto jebliwych katolikow :lol: :lol: :lol:

To kosciol katolicki przyjal wiele poganskich swiat za swoje a nie odwrotnie, zyczenia imieninowe mozna skaldac kazdemu
I chuj ci do tego!

null
01-12-2006, 19:31
To kosciol katolicki przyjal wiele poganskich swiat za swoje a nie odwrotnie, zyczenia imieninowe mozna skaldac kazdemu
I chuj ci do tego!

Można i należy ,ale jeśli twierdzisz że patron Andrzejów pochodzi ze świata pogaństwa to masz problem . Powiem więcej : masz wielki problem. :P :P :P

stahoo
01-12-2006, 21:24
I chuj ci do tego!

Można i należy ,ale jeśli twierdzisz że patron Andrzejów pochodzi ze świata pogaństwa to masz problem . Powiem więcej : masz wielki problem. :P :P :P
Nullu drogi nasz.
Przeczytaj jeszcze raz o czym mowa i nie czepiaj sie.
Chodzi o poganskie obrzadki ANDRZEJKOWE, a nie o samo imie.
Zreszta cholera wie skad sie ono wzielo na uzbrojeniu kk.
P.S.Kto to? :P :P :P
http://forum.nie.com.pl/profile.php?mode=viewprofi le&u=3222

null
01-12-2006, 22:33
Przeczytaj jeszcze raz o czym mowa i nie czepiaj sie.
Chodzi o poganskie obrzadki ANDRZEJKOWE, a nie o samo imie.
...........

Przeczytałem i ...........nic o obrządkach ,ktore mają się do chrześcijaństwa jak ........... do ......... . :P
Jeno mowa o imieniu tego wielkiego apostoła i krzewiciela Słowa Bożego ......... :P :P :P

Scandalieros
02-12-2006, 00:00
Przeczytałem i ...........
Przeczytaj jeszcze raz...

null
02-12-2006, 01:22
Przeczytaj jeszcze raz...

Przeczytałem i ........gówno . :P
Ale jutro przeczytam jeszcze raz .......... :lol:

szakal
02-12-2006, 01:41
Przeczytałem i ........gówno .
Ale jutro przeczytam jeszcze raz

tylko tym razem ze zrozumieniem tekstu :P

Scandalieros
02-12-2006, 05:35
Przeczytałem i ........
null, baranku bozy cierpiacy na dysmuzgowie, wytlumacze ci to jak chlop krowie na rowie:
Zarzuciles Stachowi (pozdrawiam dziki wschod) ze swietujac imieniny Andrzeja oddaje czesc jakiemus tam katolickiemu oszolomowi.
Zrobiles to dlatego ze jestes ograniczony czasowo na umysle i nie wiesz o tym, ze zyczenia imieninowe mozna zlozyc kazdemu w dniu, w ktorym te imieniny obchodzi i nie ma to nic wspolnego z dniem jakiegos tam koscielnego herosa.
Dla ciebie jest to co najmniej dziwne gdyz w przerwach lizania dupy katabasowi rzucasz sie na kolana aby pogawedzic z najwyzszym, przez to nie wiesz ze jest gdzies swiat, obce jezyki i inni ludzie.
Dlatego tez moj maly misiu o bardzo malym rozumku zapytalem cie, czy ciebie jako fanatycznego rycerza ciemnoskorej zydowki ze sznytami na ryju zwanym katolikiem nie mierzi to ze kosciol praktykuje poganskie obrzadki.

Trzymaj sie cieplo bo obilo mi sie o uszy ze zima znow zaskoczyla drogowcow...

szakal
02-12-2006, 10:54
Trzymaj sie cieplo bo obilo mi sie o uszy ze zima znow zaskoczyla drogowcow...

gdzie :?: :shock: :shock:

null
02-12-2006, 15:14
........... i nie wiesz o tym, ze zyczenia imieninowe mozna zlozyc kazdemu w dniu, w ktorym te imieniny obchodzi i nie ma to nic wspolnego z dniem jakiegos tam koscielnego herosa.
....................

Skoro masz trudności ż rozumieniem tekstu przytoczę jeszcze raz co Łorcyk wynalazł ;
Według tradycji Kościoła konstantynopolitańskiego był pierwszym biskupem greckiej kolonii w Bizancjum. Tam też 30 listopada 70 roku w Patras na Peloponezie, przeżegnawszy zebranych wyznawców, został ukrzyżowany na krzyżu w kształcie litery X. Tam też go pochowano.

...i dlatego tego dnia świętujemy tego .... kościelnego herosa :mrgreen:

ps.dlatego nie sil się na jakieś dysputy, pisz o tym na czym się znasz ,tzn odbytach ,lizaniu ,pochwach i penisach . A ja będę pilnował aby NIKT nie obrażał cię ani nie zarzucał że twoja ynteligencja zatrzymała się na opisach tych jakże pożytecznych członkach . :D :D :D
..a dyskusje pozostaw ....innym :wink:

krisbaum
02-12-2006, 23:12
...i dlatego tego dnia świętujemy tego .... kościelnego herosa
Tylko mam jedno pytanie, kto je świętuje w kościele i rozmyśla o literze X
A kto leje wosk i bawi się w inne tam pierdle. Mówiąc, krótko, kto świętuje tam twego herosa : :mrgreen: chyba tylko ty klepiąc paciorki. U nas Andrzeja to się przywołuje by kolejną flaszkę rozlał. Zresztą już nie pamiętam u mnie Andrzeja na andrzejkach :D Grunt, że jest okazja.

null
02-12-2006, 23:32
...i dlatego tego dnia świętujemy tego .... kościelnego herosa
Tylko mam jedno pytanie, kto je świętuje w kościele i rozmyśla o literze X
...............

Gdybyś zajrzał kiedy do kościółka wiedzałbyś czy się obchodzi te *święto * i nie tylko te ale zawsze jest przypomnienie *wypominek* poszczególnych patronów KrK. Przez cały rok .
Nikt nigdy nie rozmyśla o X ,bo nie ten i nie tego śmierć i zmartwychstanie Człowieka kościół głosi. Ignorancie .
A jak to ty czy inni ,albo "rogacizna " w chlewie je obchodzi to twoja i "rogacizny" sprawa . Mnie nic do tego . :lol:

Jakub Szela
05-12-2006, 22:32
Na widok krzyża św. Andrzej Apostoł miał zawołać:

"O, dobry krzyżu, od dawna upragniony,
weź mnie od ludzi
i zwróć mnie mojemu Mistrzowi".
Charakterny facet. (No, chyba że to taka ściema dla ciemnych owieczek pokroju nulla) Bardziej charakterny od swojego mistrza, który przed śmiercią pękać zaczynał. Znając jednak talenty katoli do wciskania ciemnoty, wydaje mi się że te jego ostatnie słowa wymyślił jakiś hagiograf kilkaset lat później. Uni Łorcyku umieli lepi kłamać niż nase wszyskie posły razem wziente.
[/quote]DIONIZY , Denis (III w.)
święty, legendarny patron Francji; biskup wysłany za panowania cesarza Decjusza (249-51) do nawracania Parizjów na jednej z wysp Sekwany; 280 ścięty przez nich na wzgórzu Montmartre; pochowany 6 mil na płn. od niego, w miejscu, w które wg legendy ZANIÓSŁ PO EGZEKUCJI WŁASNĄ GŁOWĘ; 626 merowiński król Dagobert wzniósł tam opactwo Saint-Denis.[quote]

Ciekawe czy nawet 1000 lat temu wszyscy wierzyli w te bzdury?

ŁORCYK
05-12-2006, 22:46
no chyba ze siem skolil we Shaolinie , to jesce , jesce , bym wiezyl...
mojo ciotka sw.p we ladnom kfilem po lobejzeniu Rambo powiedziola :

"...Takich cterech Rambo ji II wojny sfitowy by ni bylo , a zniom ji Hitlera tys..."

null
05-12-2006, 22:54
........... w które wg legendy ZANIÓSŁ PO EGZEKUCJI WŁASNĄ GŁOWĘ; 626 merowiński król Dagobert wzniósł tam opactwo Saint-Denis.[quote]

Ciekawe czy nawet 1000 lat temu wszyscy wierzyli w te bzdury?

LEGENDA [łac.], lit. opowieść fantastyczna,.................................... .

co znaczy pojęcie legenda rozumiano już w....... średniowieczu . tępaku. 8) a ty w XXI wieku nawet nie rozumiesz czytanych tekstów . :twisted:

ŁORCYK
06-12-2006, 00:00
null...alis ty gupi , wes ty se lobetnij leb , odejdz z nim na pareset metróff , moze tam klastora ni postawiom , ale do legendy
psejdzies :D

Jakub Szela
06-12-2006, 14:47
co znaczy pojęcie legenda rozumiano już w....... średniowieczu . tępaku...
Nulik nie nerwujsia, JA wiem co znaczy legenda, ale tacy jak TY przedstawiają zbiór legend i jeszcze mówią że to "pismo święte", bajki opatrują tytułem "Żywoty świętych etc. etc. Tępakiem cię dziś nazywał nie będę, poczekam aż ogłoszą dzień dobroci dla umysłowo upośledzonych. W takim dniu komplement ci się należy.

null
06-12-2006, 17:35
Nulik nie nerwujsia, ...........

Jeżeli już wiesz co to znaczy legenda i sam sobie już kwalifikujesz co nią jest a co nie, to twoja i tylko twoja sprawa .

Ale wiedz że ,( a może i wiesz :P ) że nie to najważniejsze że "to jest bajka * , ale puenata lub morał płynący z tej powiastki .Dlatego też czasem właśnie odbywaja się dysputy na temat debilnych ,złych czy też szkodliwych bajek ,które to zwichrowują czytelników (dzieci) do których jest ona kierowana . :wink:

szakal
06-12-2006, 18:48
Dlatego też czasem właśnie odbywaja się dysputy na temat debilnych ,złych czy też szkodliwych bajek ,które to zwichrowują czytelników (dzieci) do których jest ona kierowana .
tobie w dzieciństwie to chyba same zwichrowane czytali :?: :P

a teraz na oddział marsz null. bo zaczynasz się opuszczać w leczeniu. widze ze pastylki doodbytnicze nie wiele skutkuja. trzeba będzie pomysleć nad bardziej skutecznym środkiem. kaftanu ci na razie wiązać nie będziemy bo nikt cię do kibla wyprowadzać nie będzie :P :P :P