PDA

View Full Version : Po co nam Ukraina?

stahoo
10-08-2006, 21:56
A po to....
To sie nazywa polska polityka zagraniczna.
Ostatnie 15 lat stosunków polsko-ukraińskich pokazuje, że - choć z trudem - ale osiągaliśmy pewne cele. Tu przypomniałbym kwestię Cmentarza Orląt Lwowskich. Całe lata debatowaliśmy, jak to się skończy. W końcu udało się.
Jest jeszcze sporo miejsc na wschodzie, na terenie Ukrainy. Myślę, że liczonych w dzisiątki, gdzie znajdują się polskie mogiły z różnych okresów XX w., głównie z okresu II Wojny Światowej. Te miejsca bez grobów wymagają jeszcze mogił - zrobienia czy przygotowania mogił wymagają też naszej pamięci. Także ta polityka pamięci z Ukraińcami, która zresztą nie idzie źle, bo niedawno otwarliśmy ten cmentarz w Pawłokomie, myślę, że ma jeszcze przed sobą dużo do zrobienia.
Jestem ciekaw, jaka TU bedzie reakcja kaczorow?
http://www.rzeczpospolita.pl/News/1,20,34354.html? rss=1
A tu juz pierwsze restrykcje dla Ukraincow, za to, ze dopuscili do rozpieprzenia "Pomaranczowej..."
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8465803,wiado mosc.html?ticaid=62285

dedukt
06-09-2006, 00:12
No cóż... Można rzec, że jedynym wyraźnym celem mieszania się w wewnętrzne sprawy Ukrainy, pomocy w obalaniu (nielegalnie czy nie) wybranego prezydenta było zapewnienie wiecznego spoczynku dla Polskich żołnierzy. Polacy próbowali oczywiście ugrać trochę więcej (rynki zbytu, wymiana gospodarcza, wpływy polityczne itp) Ale jak wiemy odbije się Polakom mieszanie w nie swoje sprawy mocną czkawką. Na dzień dzisiejszy Juszczenko ma minimalne poparcie wsród Ukraińców, a niedoszły "zły dyktator" Janukowicz wręcz przeciwnie zyskuje coraz większą sympatie swoich rodaków. Nie muszę chyba mówić, że Janukowicz prędzej czy później zemści się na durnych polakach i dostaniemy mocno po kieszeni, a raczej przedsiębiorstwa eksportujące dobra na Ukrainę.
Ale wracając do przewodniego tematu. Ciekaw jestem co by się działo w Polsce gdyby Niemcy zechcieli odbudowywać nekropolie i mogiły żołnierzy niemnieckich? No bo przecież systuacja jest niemal identyczna. Zastanawia mnie także w jakim celu polski rząd wciąż wierciuy dziurę związaną z tym tematem? Na jakiego nam chuja w tej chwili 60 lat po wojnie wciąż odkopywać trupy? Nie można tego zostawić w spokoju? Pamiętać o poległych owszem, ale nie uzależniać od tego polityki zagranicznej.