Kosiarz
05-06-2006, 22:28
W aktualnym numerze na ostatniej stronie jest spory artykuł o bezdomnym - dyplomowanym filologu. Moją uwagę zwróciła szczególnie jedna rzecz. Źródem utrzymania tego człowieka są jak wynika z artykułu: zasiłki stały i okresowy z pomocy społecznej oraz zasiłek pielęgnacyjny. ten ostatni wypłacany na podstawie ustawy o świadczeniach rodzinnych. Z zasiłków tych komornik potrąca 3/5 na rzecz zadłużenia alimentacyjnego. Nie mam tu zamiaru negować słuszności ścigania alimenciarzy, tak się jednak składa że temat tego typu potrąceń jest mi nieco znany i moim zdaniem komornik nieprawnie dokonuje zajęcia zasiłku pielęgnacyjnego: zgodnie z art. 2 pkt 2 ustawy z 28XI.03 r. o świadczeniach rodzinnych do świadczeń tych zaliczony jest zasiłek pielęgnacyjny. Natomiast zgodnie z art. 833 § 6 kodeksu postępowania cywilnego świadczenia rodzinne nie podlegają egzekucji. Kodeks nie przewiduje żadnych wyjątków w tym zakresie.. Wygląda więc na to że gościu jest ewidentnie robiony w bambuko. Przynajmniej jeśli chodzi o zasiłek pielęgnacyjny bo naczej sprawa wygląda z zasiłkami wypłacanymi na podstawie ustawy o pomocy społecznej, z których egzekucja na alimenty jest dopuszczalna.