PDA

View Full Version : Szkoła albo komunia - wybierajcie

logik
14-06-2008, 20:32
Szkoła albo komunia - wybierajcie

(http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,53 12212,Szkola_albo_komunia___wybierajcie.html)
Do Tomaszka chodzi 42 dzieci. Większość z rodzin katolickich. Ewangelików jest sześcioro. To dzieci dyrektorek, córka pastora i jeszcze dwójka maluchów. Wśród kadry cztery z pięciu nauczycielek to katoliczki. Jedna nawet po KUL-u.(..)Rodzice są zachwyceni. - Wyjątkowe przedszkole - mówi pani Barbara, która ma w nim dwóch synów. - Dzieci są traktowane z szacunkiem, a nie jak przedmioty, które należy przechować, aż wrócimy z pracy.(...)Raz w tygodniu przez pół godziny w Tomaszku są zajęcia biblijne. Ostatnio dzieci dostały do pokolorowania rysunek, na którym Jezus przywraca wzrok. Same z zawiązanymi oczami wyjmowały z pudełka różne przedmioty i zgadywały, co to jest - by przekonać się, jak trudno żyć, nie widząc. Wyliczały, ile dobrych uczynków mogą zrobić dzięki temu, że mają ręce. Rysowały m.in. chłopca, który popycha wózek z niepełnosprawnym kolegą, a na koniec dziękowali Bogu za zdrowie.(...)Ale rodzice, którzy zapisali dzieci do Tomka, mają dylemat: szkoła czy komunia? Postawili ich przed nim tomaszowscy duchowni, którzy po niedzielnych mszach odczytali taki oto komunikat: „(...) W Tomaszowie otwierana jest pierwsza Chrześcijańska Szkoła Podstawowa »Tomek «. Informujemy, że szkoła ta nie ma nic wspólnego z Kościołem katolickim, a dzieci tam uczęszczające nie będą uczyły się religii katolickiej. W konsekwencji nie będą mogły przystąpić do Pierwszej Komunii Świętej i sakramentu bierzmowania”. Podpis: Duszpasterze Miasta Tomaszowa.
I to sie nazywa ekumenizm :lol:. Jak pies ogrodnika: sam nie zje, a innemu tez nie da.

ryba
14-06-2008, 21:25
Skoro mowa o psie: pogrzebany. I wiadomo gdzie. Otoz:
"Ks. Grad twierdzi, że kościół, z którym związane są osoby tworzące szkołę, to mało znany nurt protestantyzmu, nastawiony na biznes. "
A biznes, to biznes. Konkurencje trzeba zwalczac silom i godnosciom osobistom.

Paweł Tomczak
14-06-2008, 21:26
I bardzo dobrze, niech się chrześcijańskie barbarzyństwo żre między sobą, pokazując prawdziwe swoje oblicza.

logik
14-06-2008, 22:23
Skoro mowa o psie: pogrzebany. I wiadomo gdzie. Otoz:
"Ks. Grad twierdzi, że kościół, z którym związane są osoby tworzące szkołę, to mało znany nurt protestantyzmu, nastawiony na biznes. "
A biznes, to biznes. Konkurencje trzeba zwalczac silom i godnosciom osobistom.
Jesli nie wiadomo o co chodzi, to zawsze chodzi o kase :lol:

drdestrakszyn
15-06-2008, 03:51
i mam to gleboko w dupiem...bo to WASZA KASA!ja sie staram dokladac jak najmniej...

wlodekmir
15-06-2008, 09:51
i mam to gleboko w dupiem...bo to WASZA KASA!ja sie staram dokladac jak najmniej...

a ja nie daje wcale. Nawet kazałem się spalić w razie mojego zejścia, żeby nie dawać grosza za pochówek, a moje grzeszne prochy rozwalić gdzie się da a najlepiej w moich ukochanych górach (naszych).

Major.Walenda
15-06-2008, 10:21
ja sie staram dokladac jak najmniej...
O, a od kiedy to przestaliśta R wymawiać?? Wszyscy tak mamy, tylko wymawiamy R a nie seplenimy L.:p

Forged
15-06-2008, 10:24
O, a od kiedy to przestaliśta R wymawiać??

Oj Majorze, znać prawdziwego Towarzysza. Wot humor!

http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_11_6.gi f (http://www.smileycentral.com/?partner=ZSzeb001_ZS fox000)

sz_matka_boska
15-06-2008, 13:30
Oj Majorze, znać prawdziwego Towarzysza. Wot humor!

http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_11_6.gi f (http://www.smileycentral.com/?partner=ZSzeb001_ZS fox000)

Przecia co tu kurwa wybierać? To oczywist oczywistość. gdyby ci rodzice wychowywali dzieci bez zbednej religii, jedynie w duchu humanizmu to nie mieliby takich dylematów. Dobrze, że moje dzieci będą dorastać nie mając pojecia o religii ani facetach biegających w czarnych sukienkach a takze o tych z turbanem na głowie.

Co ciekawe, religia, to co ma uczyc milosci, jest przyczyna tylu nienawisci na swiecie i nieustannych wojen... Smiac mi sie chce z tych wszystkich, dla ktorych wysiorbanie wina z kielicha i dostapienie łaski zeżarcia jakiegoś andruta hostią zwanego (w trakcie przystępowania do pierwszej komuny świĘNtej) jest najwyzsza wartoscia i niszczenie tych, któryz tych wartości nie podzielają.

One world, one human race, one life, one party, one loveparade :dance:

null
15-06-2008, 17:17
Szkoła albo komunia - wybierajcie

(http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,53 12212,Szkola_albo_komunia___wybierajcie.html)
I to sie nazywa ekumenizm :lol:. Jak pies ogrodnika: sam nie zje, a innemu tez nie da.

Ekumenizm ,ekomunizmem .
Ale to zaraz nie oznacza że jakiś ewangelicki pastor będzie udzielał w kościele katolickim w obrządku mułzumańskim obrzezania dwóch pedałów mormońskich którzy przechrzcili się na prawosławie .:lol:
Umiar jest wskazany i przynajmniej ty powinieneś to rozumieć .;):lol:

ryba
15-06-2008, 22:56
Ekumenizm ,ekomunizmem .
Ale to zaraz nie oznacza że jakiś ewangelicki pastor będzie udzielał w kościele katolickim w obrządku mułzumańskim obrzezania dwóch pedałów mormońskich którzy przechrzcili się na prawosławie .:lol:
Umiar jest wskazany i przynajmniej ty powinieneś to rozumieć .;):lol:

No, nie....Nulll. jak Ty cos pierdolniesz, to nie wiadomo, czy smiac sie czy plakac. Te komplikacje ekumeniczne, to gdzie Ty tam wyczytales? Nie znasz umiaru, oj, nie znasz!
Jako i ksiezulo cytowany w artykule nie zna. Umiaru w dopychaniu sie do kasy.

null
15-06-2008, 23:25
No, nie....Nulll. jak Ty cos pierdolniesz, to nie wiadomo, czy smiac sie czy plakac. Te komplikacje ekumeniczne, to gdzie Ty tam wyczytales? ................

Nigdzie ,a kto powiedział że takie tam są ,chciałem tylko przedstawić problem w zaostrzeniu .
A jakie uważasz kwestje za nieistotne ,małe ,drobniutkie niezauważalne czy też dopuszczalne ??
Czyżbyś była ekspertem w denominacjach kościołów protestanckich ??? To fajnie ,bo jest ich ok 25 000 , i one same wzajemnie się nie rozumią ,więc pewnie mnie to wyjaśnisz .:lol::lol:

ksionc
16-06-2008, 08:39
Nullu-ciullu poproś lekarza o zmianę tabletek.Te co miałeś wcześniej były lepsze.

ks