View Full Version : Jak George rynki uspokoił
Nerwową sytuację na rynkach światowych próbuje uspokoić prezydent George W. Bush.
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,437 7896.html
Rano uspokaja a po południu skutek:
Dow Jones Industrial Average DJIA 8/9/2007
4:06:04 PM 13,270.68
-387.18
-2.83%
NASDAQ Composite NASDAQ 8/9/2007
4:17:02 PM 2,556.49
-56.49
-2.16%
Jeżeli macie jakieś środki na giełdzie lub w TFI to warto się zastanowić czy ich nie wycofać to może być tylko korekta ale jeżeli nie to będzie problem.
niemeldowany
09-08-2007, 23:09
/.../Jeżeli macie jakieś środki na giełdzie lub w TFI to warto się zastanowić czy ich nie wycofać to może być tylko korekta ale jeżeli nie to będzie problem.
O Fundusze raczej bym sie nie martwił (poza akcyjnymi), bo zarabiac mozna takze na spadkach, natomiast troszki na giełdzie gram samodzielnie i własnie aktualnie daję doopy:( Wpakowałem sie w pakiety średnich spółek i aktualnie tonę, bueee...
Sympatyk lewicy
10-08-2007, 14:06
Na razie zarabiam, przepić wszystkiego nie dam rady, zastanawiam się w co ulokować na ewentualność gdybym dożył sędziwego wieku. Nieruchomości? Ziemia czy lokale?
Nie mam zaufania do żadnych funduszy o zusie to nawet nie wspomnę. Co radzicie?
niemeldowany
10-08-2007, 14:20
Na razie zarabiam, przepić wszystkiego nie dam rady, zastanawiam się w co ulokować na ewentualność gdybym dożył sędziwego wieku. Nieruchomości? Ziemia czy lokale?
Zadraszczam i nie smiem doradzać, gdyz aktualnie "moczę" ( a na jakich walorach zarabiasz i w jakim czasie jeśli wolno zapytac?). Natomiast jeśli juz - to jeśli masz zamiar dożyc sędziwego wieku - w nieruchomosciach chyba niewiele wykukasz, bo za jakis czas u nas bedzie to samo co w Stanach (złe kredyty hipoteczne) - a i nasza deweloperka ostatnio cienko przędzie na GPW. Ziemi chyba także już nie kupisz za bezcen, bo gminy sie juz wycwaniły. Wynajem? Długo się zwraca i nieprzewidziane koszty czasem bywają. Ja zaryzykowałem i 1,5 roku temu zakupiłem złote sztabki lokacyjne (szwajcarskie-999,9). I przez te 1,5 roku jestem do przodu 300 USD na uncji. Ostatnio poleca sie inwestycję w srebro, ale gdy chciałem zakupić srebrne sztabki lokacyjne w sporej ilosci to w e-numizmatyka ograniczyli mi ilosc do tylko 10!!! Zatem mam ich w dupie. Fundusze inwestycyjne nie sa złe pod warunkiem, ze lokujesz tam gotówke na co najmniej 5 lat. Kurcze, nagadałem się, a właściwie nic Ci nie doradziłem...
Sympatyk lewicy
10-08-2007, 14:30
Prowadzę firmę handlową ale wiecznie tego nie będę robił. O giełdzie nie mam pojęcia.
niemeldowany
10-08-2007, 14:34
Prowadzę firmę handlową ale wiecznie tego nie będę robił. O giełdzie nie mam pojęcia.
Łee, tosmy sie nie zrozumieli. Ja także zarabiam (wolny zawód), a giełda to tylko sympatyczny (ostatnio niesympatyczny!) dodatek...
8 june 2006
Dow Jones 10806.3 -124.63
Nasdaq 2112.6 -39.18
Scandalieros
11-08-2007, 01:11
Ziemia i nieruchomosci.
Osoba fizyczna czy prawna?
jezeli na gieldzie sie nie znasz masz dwa wyjscia:
1. trzymac sie zdala od gieldy
2. zatrudnic maklera. Dobrego maklera.
zastanawiam się w co ulokować na ewentualność gdybym dożył sędziwego wieku. Nieruchomości? Ziemia czy lokale?
Moja rada:
Zalatw sobie 3/4 etatu. Jak mniej zarobisz bedziesz mial problemow z nadmiarem kasy. Wtedy wiecej czasu bedziesz mial na net, na guglowanie. Wiecej czasu na saczenie latte lub piwka. Wybor Twoj mozliwosci do relaksu bezlik. Co wolisz.
A i podatku jak w 3/4 wymiarze bedziesz pracowal to pasozytom na stolkach tez mniej bedziesz placil, bo Ci sie dochod zmniejszy.
Sam widzisz same plusy.
Z nabywaniem ziemi mozesz tylko napykac sobie biedy, bo zanim dostapisz sedziwego wieku to miliony podjudzonej glodnej choloty domagac sie moga scinania glow gnebiacych ich obszarnikom, zadajac reformy rolnej polegajacej na sprawiedliwej redystrybucji ziemii uprawnej.
Trzeba zawsze o tym pamietac, ze co bylo kilkadziesiat lat temu, moze sie zdarzyc za lat kilkadziesiat.
Z lokalami to rowniez ryzykowna sprawa. Bedziesz sie po sadach wloczyl tracac czas i nerwy zalatwiajac formalnosci eksmisyjyjne.
Zastanow sie czy w przeszlosci nie bylo podobnie zaradnych w Twojej rodzinie i gdzie jest ten ich majatek?
Moja rada:
Załatw sobie 3/4 etatu. Jak mniej zarobisz będziesz miał problemów z nadmiarem kasy. Wtedy więcej czasu będziesz miał na net, na guglowanie. Więcej czasu na sączenie late lub piwka. wybór twój możliwości do relaksu bezlik. Co wolisz.
A i podatku jak w 3/4 wymiarze będziesz pracował to pasożytom na stołkach tez mniej będziesz płacił, bo Ci sie dochód zmniejszy.
Sam widzisz same plusy.
Z nabywaniem ziemi możesz tylko napykac sobie biedy, bo zanim dostąpisz sędziwego wieku to miliony podjudzonej głodnej hołoty domagać sie mogą ścinania głów gnębiących ich obszarnikom, zadając reformy rolnej polegającej na sprawiedliwej redystrybucji ziemi uprawnej.
Trzeba zawsze o tym pamiętać, ze co było kilkadziesiąt lat temu, może sie zdarzyć za lat kilkadziesiąt.
Z lokalami to również ryzykowna sprawa. będziesz sie po sadach włóczył tracąc czas i nerwy załatwiając formalności eksmisyjne.
Zastanów sie czy w przeszłości nie było podobnie zaradnych w Twojej rodzinie i gdzie jest ten ich majątek?
znajdź 25 różnic
vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.